Haber

CHP’nin EYT teklifi Meclis’te: Başlangıç ​​tarihi 31 Aralık 1999 olsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, EYT kapsamında 2000 öncesi kayıt ve Bağ-Kur borçlanmasını esnafa getiren yasa teklifinin bugün Meclis’e sunulduğunu duyurdu. Tasarı hakkında bilgi veren Ağbaba, “EYT’yi bir gün, bir hafta, bir ay farkla kaçıranlar düşünüldüğünde, EYT’nin başlangıç ​​tarihi 31 Aralık 1999 olmalıdır.”

ANKA’nın haberine göreTürkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, şunları söyledi:

KAYIT MAĞDURLARI: Bugün EYT meselesinden mağdur olan esnafımızla ilgili önergemizin içeriğini sizlerle paylaşmak istiyorum. EYT mağduru onbinlerce esnafımız var. İsimleri ‘kayıt mağdurları’. EYT’de onbinlerce esnafımız yaş haddini aşmışken şimdi Bağ-Kur’un tesciline takıldı. 2000 yılı öncesi vergi mükellefi veya oda kaydı olduğu halde Bağ-Kur’a kayıtlı olmayan, bugün EYT kapsamına alınamadığı için mağdur olan esnafımız var. Bugün getirdiğimiz kanun teklifi ile 1999 yılı Eylül ayı öncesinde vergi kaydı olan esnafımızın bu tarihten itibaren Bağ-Kur kaydının yapılabilmesi için borçlanma hakkını savunuyoruz. O dönemde esnafımızın vergi sicilleri açıldı, SGK kayıtları olduğu halde oda kaydı olmadığı için önceki dönemdeki hizmetleri yok sayıldı. Bugün on binlerce esnafımızın yaşadığı bu mağduriyete son vermek için bu kanun teklifini hazırladık.

KISMİ İNCELEME: Ayrıca teklifimizde, sigortalıların bu süre içinde istedikleri kadar prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri askıya alınanların sigortalılık sürelerini yeniden canlandırarak kısmi restorasyon yapmalarına olanak sağlamaktayız. . Burada başta AKP ve MHP olmak üzere Cumhur İttifakı’na seslenmek istiyorum: Gelin bu yasa tasarısına bir dayanak verin. EYT sorununu çözerken Bağ-Kur kaydı mağduru olan esnafımızın bu durumunu da çözelim. Onbinlerce esnafımız Meclis’te bu konuyla ilgili bir müjde bekliyor. Maalesef esnafın suçu yokken esnaf mağdur ediliyor. Bağ-Kur kaydı mağduru olan esnafların davetini bir kez daha birlikte çözelim diyorum.

PRİM EŞİTSİZLİĞİ: Bir diğer konu da Bağ-Kur’lular arasındaki prim eşitsizliği sorunu. EYT’li 4/A’lara 5 bin, memurlara 7 bin 200, esnafa 9 bin prim ödeniyor. Bu prim durumu dengesizliğinin de düzeltilmesi gerekiyor. EYT yönetmeliğinde Bağ-Kur üyelerine bir defaya mahsus olmak üzere eksik prim günleri için borçlanma hakkı getirilmelidir. Bugün sunduğumuz kanun teklifi ile esnafımıza EYT kapsamında borçlanma hakkı getiriyoruz. Esnafımız 9 bin gün prim ödemesine rağmen Bağ-Kur emeklileri şu anda en az emekli olan kümede yer alıyor.

Stajyerler ve çıraklar: Diğer bir sorun da kursiyer ve çırakların staj sürelerinin sayılmasıdır. Sayıları bir buçuk milyon arasında değişen stajyer ve çıraklarımızla ilgili vermiş olduğumuz kanun teklifi hakkında da bilgi vermek isterim. Stajyer ve çırakların ilk işe giriş tarihlerinin emeklilikte sigortalılık başlangıç ​​tarihi olarak kabul edilmemesi bu kişilerin mağdur olmasına neden olmaktadır. Bu kişiler 08.08.1999 tarihinden önce sigortalı iseler hem EYT mağduru hem de işe ilk başlayanlar olarak kabul edilmemekte ve kademeli emeklilik talebi ile ikinci kez mağdur olmalarına neden olmaktadır. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için bugün kanun teklifimizi bir kez yeniledik.

EYT yönetmeliğinde gözden kaçan değerli bir şikayetimi gündeme getirmek istiyorum. EYT gündemi bir haftaya, bir aya sıkışan vatandaşlarımızın mağduriyetleri var. 17 Ağustos 1999 büyük depreminden sonra yaşanan mağduriyetler var. 9 Eylül 1999 günü ve sonrasında yani bir gün sonra kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşına tabi olmaya devam edecekler. Bir gün önce sigortası olanlar yaş şartına tabi olmayacak, ertesi gün sigortası olanlar ise 17 yıl daha çalışmaya devam edecek. 17 Ağustos 1999 depreminden 21 gün sonra 8 Eylül’de yasa çıkarılarak kademeli bir başlangıç ​​yapıldı. 17 Ağustos depreminin yaraları sarılmazken, 17 Kasım’da yeni bir büyük deprem meydana geldi. Bazı vatandaşlarımız deprem döneminde çalışıyor olmasına rağmen sigorta bildirimleri yapılmadı. Bu açıdan şu anda bu vatandaşlar mağdur durumda. Bu itibarla hem o dönemde yaşanan deprem felaketi hem de bir gün, bir hafta, bir ay farkla EYT’yi kaçıranlar düşünüldüğünde en az EYT başlangıç ​​tarihi 31 Aralık 1999 olmalıdır. (HABER MERKEZİ)

haber-gercus.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu