Ekonomi

GES’te mevzuata takılan 400 yatırım

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜNEŞDER) Başkanı Serdar Ekiz, lisanssız güneş enerjisi santrali yatırımcılarının proje onay mevzuatı nedeniyle gecikmeler nedeniyle mağdur olmaya başladığını savunarak, 2014 yılında yapılan başvurunun imar onay yönetmeliğine döndürülmesi gerektiğini söyledi. proje onay aşamasında talep edilir. Lisanssız GES projelerinde 400’den fazla yatırımcının, yaklaşık 5 bin MWe’lik yatırımın mevzuat nedeniyle gecikmelere maruz kalmaya başladığını belirten Lider Serdar Ekiz, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin kendi gücü için kullanılmasını engelleyen tüm sorunların olduğunu belirtti. ihtiyaçlar giderilmelidir. Serdar Ekiz, geciken projeler nedeniyle yatırımcıların malzeme tedarik yükü ve finansmana erişim sorunları ile baş başa kaldığını belirterek, “Türkiye güneş ve rüzgar enerjisi açısından son derece önemli bir potansiyele sahip. 2022 yılında yürürlüğe giren uygulama ile kamuoyunda 5.1.h olarak bilinen kanun maddesi kapsamında endüstriyel tesisler, hastaneler, okullar, ticaret merkezleri, arazilere güneş ve rüzgar santralleri kurarak.

GES projelerinde imar planı onay sürecinin yaklaşık 8 ay sürdüğünü belirten Serdar Ekiz, ‘Elektrik Tesisleri Projesi’ kapsamında ‘Tesis Saha Uygunluk Belgesi’ olarak talep edilen imar planı onay yazısı nedeniyle sürecin uzamaya başladığını belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yıl başında yayınlanan Yönetmelik. . Bir önceki başvuruda proje onay aşamasında ilgili mahalli idareden alınan yazı ile proje onayının yapıldığını belirten Ekiz, imar planı sürecinin devam ettiğini belirterek, imar planı onay yazısının gelmesi durumunda yatırım sürecinin hızlanacağını ifade etti. Kabul aşamasında talep edilir.

Tekstil fabrikaları ağırlıkta

Ekiz, Güneş Enerjisi Santrali’ndeki yatırımcıların büyük çoğunluğunun dokuma fabrikaları olduğuna dikkat çekti. Elektrik fiyatlarının Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’a göre yüzde 50 daha yüksek olduğunu hatırlatan Ekiz, “Bu yatırımlar tekstilcilere ve imalatçılara enerji girdi maliyetleri açısından en azından rekabette eşitlik sağlıyor. Ülke olarak buna destek vermeliyiz. Tüketiciler bu yatırımla kendi başlarına enerji oyuncusu olmuyorlar. Tükettiği enerjiyi üretmek için çalışır. Ne kadar erken üretirse o kadar çok fayda sağlar.”

“Yaz güneşini kaçırmayalım”

Ertelenen her projenin Türkiye’nin elektrik ithalatını artırdığını ve bir sonraki yazı kaçırma riskiyle karşı karşıya bıraktığını anlatan Serdar Ekiz, “Tesis tamamlandığında imar planı istemek son derece gerekli ve yerinde bir uygulamadır. Projenin üretim aşamasında imar planı onay sürecinin devam etmesi yeterli olacaktır. Yatırımcı gerekli finansmanı bulup malzemeleri temin ettikten sonra şantiye kurulacak ve santral üretimine başlanacak. 3-4 ay sonra santral bitecek. Ne zaman? İmar planı bitiş saatine denk geldiğinde. 5 aylık zaman bizim için çok değerli. 2014 yılında inşaata başladığımıza ve sürecin devam ettiğine dair belgeler veriyor, bununla projeleri onaylatıyor, sistem devreye girince inşaatın bittiğine dair teyit yazımızı veriyorduk. 5 ay ülke ekonomisi için çok büyük bir zaman dilimi. Güneş varsa ondan faydalanabilirim, neden olmasın! Bu uygulamanın tekrar hayata geçirilmesini talep ediyoruz.”

Rekabet boşa gitmemeli

GÜNEŞDER’e gelen şikayetlerin her geçen gün arttığını kaydeden Serdar Ekiz, “Proje onay yetkisine sahip bazı dağıtım şirketleri yatırımcı adına bu inisiyatifi kullanabiliyor. Ancak bunun bir standarda bağlanması gerektiğine inanıyoruz. Enerji maliyetlerinin artması nedeniyle rekabet gücünü kaybetmek istemeyen üreticilerimizin bu tesisleri acilen devreye almaları gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu