İzmir Valiliğine eylem yasağı davası

İzmir Valiliği’nin, 21 Mart 2025 ile 25 Mart 2025 tarihleri arasında İzmir il genelinde her türlü toplantı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklamalarını yasaklayan kararı, EGEÇEP Derneği ve avukatlar İpek Sarıca ile Arif Ali Cangı tarafından hukuka aykırı bulunarak İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne taşındı. Davacı taraf, bu yasaklamanın, Anayasa’da güvence altına alınan temel hakları ihlal ettiğini savunuyor.
Dava dilekçesinde, 34. maddeye atıfta bulunularak, “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” ifadesiyle güvence altına alınan hakların, İzmir Valiliği tarafından çıkarılan yasaklama kararı ile ihlal edildiği belirtiliyor. Dava dilekçesinde, bu tür bir yasaklamanın, “özünde hukuka aykırı” olduğuna dikkat çekildi. Davacılar, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının, demokratik bir toplum düzeninin temel taşlarından biri olduğunu ve bu hakkın kısıtlanmasının ciddi zararlara yol açabileceğini vurguladı.
“Hukuki Güvenlik ve Telafisi İmkansız Zarar”
Dava dilekçesinde, bu yasaklama kararının, uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı ifade edilerek, yürütmenin durdurulması talep edildi. Özellikle, “İdari işlemin uygulanması ile doğacak zararların giderilmesi çok zor olacaktır” denildi ve bu yüzden “yürütmenin durdurulması” kararı verilmesi gerektiği belirtildi.
Valilik kararının 5 gün süresini kapsadığına ve 2577 sayılı Yasa’nın 27/2. maddesinde, etkisi tükenecek bir işlem olarak tanımlandığına vurgu yapıldı. Bu nedenle davacılar, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, kararın derhal yürütmesinin durdurulmasını talep etti.
Dava dilekçesinde, İzmir Valiliği’nin yasaklama kararının, demokratik toplum düzenine zarar vereceği ve uygulanmasının “onarılması çok zor” etkiler yaratacağı ifade edildi. EGEÇEP Derneği ve avukatlar, bu kararın halkın ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, İzmir Valiliği’nin uygulamasının iptalini talep etti.