Ekonomi

Tayland merkez bankası ekonomik değişimlere göre faiz ayarlamalarına açık

Tayland Merkez Bankası, Başkan Yardımcısı Alisara Mahasandana’nın ekonomik ve enflasyon görünümündeki değişikliklere yanıt olarak faiz oranlarının ayarlanabileceğini belirtmesiyle para politikasında potansiyel bir değişime işaret etti. Bu açıklama bugün yerel medyada yayınlanan bir program sırasında yapıldı.

Alisara, faiz oranlarının ekonomiyi canlandırmak için ana araç olmamakla birlikte, ekonomik istikrarı korumak için gerekirse değiştirilebileceğini vurguladı. Merkez Bankası’nın %1 ile %3 arasındaki mevcut enflasyon hedef aralığı şu an için uygun görülüyor ve manşet enflasyonun 2024’ün dördüncü çeyreğine kadar bu aralığa gerilemesi bekleniyor.

Tayland Merkez Bankası geçen ay temel faiz oranını %2,50’de tutarak on yılı aşkın bir süredir aşılmayan bir seviyeyi korumuştur. Faiz oranının bir sonraki değerlendirmesinin 12 Haziran’da yapılması planlanıyor. Alisara’ya göre, gelecekteki faiz ayarlamaları, ABD Merkez Bankası’nın kararlarından doğrudan etkilenmek yerine, yerel ekonomik koşullar, enflasyon ve finansal istikrar tarafından yönlendirilecek.

Merkez bankası ayrıca Tayland bahtının piyasa dinamiklerine göre dalgalanmasına izin verirken, para biriminin değerindeki aşırı dalgalanmalara karşı müdahale etmeye de hazırlıklı olmayı hedefliyor.

Son ekonomik veriler Tayland ekonomisinin ilk çeyrekte %1,5’lik bir büyüme ile merkez bankasının ilk beklentilerinden daha iyi bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Banka, bir önceki yılki %1,9’luk büyümenin ardından bu yıl için %2,6’lık bir büyüme öngörüyor.

Merkez bankasının bu tutumuna rağmen Başbakan Srettha Thavisin, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha yavaş büyüyen Tayland ekonomisini desteklemek için faiz oranlarının düşürülmesi çağrısında bulundu.

Yeni atanan Maliye Bakanı Pichai Chunhavajira ise mevcut faiz oranı seviyelerinden ziyade halkın krediye erişebilirliği konusundaki endişelerini dile getirdi. Merkez Bankası daha önce faiz indirimlerinin ve mali teşviklerin ekonomik iyileşme üzerinde sınırlı etkisi olduğunu belirtmiş ve bunun yerine verimliliği artırmayı amaçlayan yapısal reformları savunmuştu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

viransehirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu