Ekonomi

Bilişim 500’ün gelirleri 716 milyar TL’ye çıktı

Hamide HANGÜL

Türkiye’de bilişim sek­törünün geldiği nok­tayı ortaya koyan Bi­lişim 500 araştırma sonuçla­rı, düzenlenen ödül töreniyle açıkladı. Buna göre, 2023 yı­lında Bilişim 500’ün toplam geliri 716 milyar TL’ye ulaşır­ken, bir önceki yıla göre yüz­de 93 büyüdü.

Böylelikle, 30 milyar dolar karşılığı olan bu rakam, dolar bazında da yüz­de 30’un üzerinde bir büyü­me olarak kayıtlara geçti. Bu yıl araştırmada 74 yeni şirket yer alırken, sıralamaya giren şirketlerin 140’ı yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdi. En yüksek büyüme gösteren ilk 5 şirketin ortalama büyümesi yüzde 680 olarak kaydedildi. En yüksek büyümeyi ise yüzde 1.468 ile Prime Teknoloji ger­çekleştirdi.

Son bir yılda sek­törün merkezine yapay zekâ­nın oturmasıyla, şirketlerin yapay zekâ gelirleri de bir ön­ceki yıla göre yüzde 185 büyü­me kaydetti. Şirketlerin ciro bilgilerine göre genel ve ken­di kulvarında sıralandığı araş­tırmanın sonuçlarına göre; bi­lişim sektörün zirvesinde bu yıl da Turkcell yer aldı. Türki­ye’nin en büyük 10 bilişim fir­ması; Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Indeks Bilgisayar, Teknosa, Arena, Bilkom Bili­şim, Penta Teknoloji, Ingram Micro, Koç Sistem olarak sıra­landı. Bilişim 500 ödülleri bu yıl 6 ayrı kategoride verildi.

Bu kapsamda, yılın Ar-Ge yatırı­mı kategori birincisi Logo Ya­zılım, yılın yapay zekâ kategori birincisi Deeptech, yılın Tür­kiye merkezli üretici donanım kategori birincisi Karel Elekt­ronik, yılın Türkiye merkezli üretici hizmet kategori birin­cisi Türk Telekom, yılın Tür­kiye merkezli üretici yazılım kategori birincisi Intertech, yılın donanım ihracatı katego­ri birincisi Arkel, yılın hizmet ihracatı kategori birincisi Te­leperformance Türkiye, yılın yazılım ihracatı kategori birin­cisi ibe Erka Grubu oldu.

Lokomotif sektör

Ulaştırma ve Altyapı Ba­kanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ödül tö­reninde yaptığı konuşmada, Türk bilişim sektörünün, loko­motif bir güç haline geldiğini söyledi. Sayan, “Özellikle yazı­lım ve bilişim sektöründe son 10 yılda hızla büyüyen bir eko­sistem oluşturduk. 2025 yılına kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat po­tansiyelimiz var. Mobil abone sayımız da 93 milyona ulaşmış durumda” dedi.

“5G’ye %100 yerli oranla geçeceğiz”

Yerli ve milli baz istasyonu ULAK’a değinen Fatih Sayan, “ULAK baz istasyonlarıyla başladığımız bu yolculukta, 5G’ye yüzde 100 yerli ve milli oranla geçmeyi hedefliyoruz. Yerli teknolojilere yatırım yaparak, ülkemizin sürdürülebilir refahına katkı sağlamalıyız” dedi. Sayan, gençlerin önünü açarak, etkin ve sağlıklı işleyen bir girişim ekosistemi oluşturmanın da önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu